Swim Knowledge Quiz #3: Testing What You Know About the Sport

Jun 20, 2015; Santa Clara, CA, USA; Natalie Coughlin (USA) before the start of her prelim heat of the Women 50M Freestyle during the morning session of Day3 at the George F. Haines International Swim Center in Santa Clara, Calif. Mandatory Credit: Bob Stanton-USA TODAY Sports

Swim Knowledge (Quiz #3)

We’re back to see what you know. Today is our third quiz of our readers’ swimming knowledge. With competition halted, Swimming World will occasionally offer its readers the chance to take quizzes on the history of the sport. Some questions might be at the novice level, while others will be demanding. The goal is to offer something for everyone, engage our readers as we await a return to action and enhance an understanding of the history of the sport.

Quiz 1
Quiz 2

Here are the 10 questions for Quiz 3. The answers are listed after the final question.

1. When was the 50-meter freestyle added to the Olympic program?

A) 1976
B) 1980
C) 1984
D) 1988

2. Which country has won the most swimming medals at the Olympic Games?

A) Japan
B) Great Britain
C) Hungary
D) Netherlands

3. Who was the first man to break the minute barrier in the 100-meter breaststroke?

A) Ed Moses
B) Roman Sludnov
C) Frederik Deburghgraeve
D) Kosuke Kitajima

4. How old was Ruta Meilutyte when she won the Olympic title in the 100 breaststroke in 2012?

A) 14
B) 15
C) 16
D) 17

5. Name the woman who held the world record in the 400 freestyle from 1937 to 1956?

A) Ragnhild Hveger
B) Rie Mastenbroek
C) Willy den Ouden
D) Helene Madison

6. Which city has never hosted the Olympic Games?

A) Los Angeles
B) Barcelona
C) Chicago
D) Paris

7. Who was the first male swimmer to break the 22-second barrier in the 50 freestyle?

A) Alexander Popov
B) Matt Biondi
C) Gary Hall Jr.
D) Tom Jager

8. Which of these Australian stars did not win an individual world title?

A) Tracey Wickham
B) Emily Seebohm
C) Stephanie Rice
D) Jodie Henry

9. How many Olympic gold medals did Michael Phelps win during his career?

A) 22
B) 23
C) 24
D) 25

10. What was Natalie Coughlin’s winning time in the 100 backstroke at the 2004 Olympics?

A) 59.86
B) 59.98
C) 1:00.37
D) 1:00.51

Swimming Knowledge Answers

1) D
2) A
3) B
4) B
5) A
6) C
7) D
8) C
9) B
10) C

Share and Tweet This Story

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial