Swim Knowledge Quiz #2: How Well Do You Know Your Pool History?

shane-gould

Swim Knowledge (Quiz #2)

How did you fare the first time around? Today is our second quiz of our readers’ swimming knowledge. With competition halted, Swimming World will occasionally offer its readers the chance to take quizzes on the history of the sport. Some questions might be at the novice level, while others will be demanding. The goal is to offer something for everyone, engage our readers as we await a return to action and enhance an understanding of the history of the sport.

Quiz 1 (In Case You Missed It)

Here is our second 10-question quiz. Good luck! The answers are supplied at the bottom of the test.

1. How old was Michael Phelps when he qualified for the 2000 Olympic Games in Sydney?

A) 14
B) 15
C) 16
D) 17

2. Who was the first man to break the one-minute barrier in the 100-meter freestyle?

A) Duke Kahanamoku
B) Charles Daniels
C) Zoltan Halmay
D) Johnny Weissmuller

3. Name the first female to win an Olympic gold medal, earning her title in the 100 freestyle.

A) Ethelda Bleibtrey
B) Fanny Durack
C) Helene Madison
D) Lucy Morton

4. At the 1976 Olympics, the United States men captured gold in every event but one. Name it.

A) 100 Backstroke
B) 400 Individual Medley
C) 100 Butterfly
D) 200 Breaststroke

5) What year did the Indiana University Natatorium NOT host the United States Olympic Trials?

A) 1984
B) 1988
C) 1992
D) 1996

6. What swimmer is widely considered to be the first to use goggles in competition?

A) Gunnar Larsson
B) John Hencken
C) David Wilkie
D) Gary Hall Sr.

7. Who was the Olympic champion in the men’s 100 butterfly at the 1988 Olympics in Seoul?

A) Matt Biondi
B) Michael Gross
C) Anthony Nesty
D) Pablo Morales

8. Which city has NOT hosted the World Championships (long course) twice?

A) Berlin
B) Rome
C) Perth
D) Barcelona

9. What was Shane Gould’s winning time in the women’s 200 freestyle at the 1972 Olympics?

A) 2:03.56
B) 2:05.22
C) 1:59.88
D) 2:01.49

10. One of the following countries has never had an Olympic champion in the pool. Name it.

A) Kazakhstan
B) Belarus
C) Lithuania
D) Ukraine

Swimming Knowledge Answers
1) B
2) D
3) B
4) D
5) B
6) C
7) C
8) A
9) A
10) B

Share and Tweet This Story

1 comment

  1. Peter Scott

    I got 6 right …not too bad. But there were a few American based questions that were not so easy………..but that said there were 2 questions related to David Wilkie so you are forgiven😇

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial